ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM-ÖĞRETİMİ VE YABANCI DİL HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Yabancı Dil Hazırlık Programı
Amaç
MADDE 1 – Bu Yönergenin amacı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Yabancı Dil Hazırlık Programında yürütülecek eğitim-öğretim programlarının amaçları, uygulanması, sınavları ile ortak zorunlu yabancı dil derslerinin eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – Bu Yönerge; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Programında(Japonca ve Arapça hazırlık programları hariç) yürütülecek eğitim-öğretimin amaçlarına, uygulanmasına, sınavlarına, ortak zorunlu yabancı dil derslerinin eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine, 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –(1) Bu Yönergede geçen;
a) Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,
b) Rektör: Üniversitenin Rektörünü,
c) Senato: Üniversitenin Senatosunu,
ç) Yüksekokul: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,
d) Müdür: Yüksekokul Müdürünü,
e) Yüksekokul Kurulu: Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,
f) Akademik Genel Kurul: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Akademik Kurulunu,
f) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,
g) Yabancı Dil Hazırlık Programı: Zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programını,
ğ) Destek programı: Birinci yıl başarısız olup, ikinci yıl tekrar edilen hazırlık programını,
h) Sınav Eşdeğerlikleri;
YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye tespit Sınavı
TOEFL IBT: Test of English as a Foreign Language, Internet Based Test
TOEFL CBT: Test of English as a Foreign Language, Computer Based Test
TOEFL PBT: Test of English as a Foreign Language, Paper Based Test
IELTS: International English Language Testing System.
FCE: Cambridge English: First.
CAE: Cambridge English: Advanced.
CPE: Cambridge English: Proficiency.
İKİNCİ BÖLÜM
Yabancı Dil Hazırlık Eğitimine İlişkin Esaslar
Hazırlık eğitim-öğretiminin amacı
MADDE 5 – Yabancı Dil Hazırlık programının amacı, öğrencilere, kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dilin temel kurallarını öğretmeyi; okuduğunu ve duyduğunu anlayabilme, kavrayabilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini ifade edebilme becerilerinin yanı sıra alanlarındaki yayınları izleyebilme, mesleki ve sosyal hayatta gereken iletişim becerilerini kazandırmayı hedefler.
Eğitim-öğretimin düzenlenmesi
MADDE 6 - (1)Yabancı Dil Hazırlık Programı ile ilgili konular; Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından atanacak koordinatörler ile hazırlık programı öğretim elemanlarının katılacağı Akademik Genel Kurulda görüşülerek belirlenir.
(2) Hazırlık programı boyunca dersler, düzey belirleme sınavlarındaki başarı düzeylerine göre; haftada en az yirmi en çok otuz saat olacak şekilde düzenlenir ve yürütülür.
(3) Her düzeyde okutulacak dersler ve haftalık saatleri Yüksekokul Kurulunca belirlenir.
Öğrenim süresi
MADDE 7 – (1) Hazırlık programında normal öğretim süresi iki yarıyıldır. Bu süre Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik çerçevesinde önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri için en çok iki yarıyıl uzatılabilir. Bu yönergenin 14.maddesi üçüncü fıkrası gereği derslere devam edilmeyen süre Hazırlık programındaki toplam eğitim öğretim süresine dahildir.
(2) Zorunlu hazırlık programının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık programına devam edebilir. Hazırlık destek programına devam etmek istemeyenler yabancı dil bilgisini kendi imkânlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yeterlik sınavına girebilir. Hazırlık destek programına devam etmek isteyenler ise derslerin başlamasından bir hafta önce Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Dördüncü yarıyıla devam etmek istemeyen destek programı öğrencileri bahar döneminin başlamasından bir hafta önce Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne başvuruda bulunur.
(3) Hazırlık programında geçirilen öğrenimin süresi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans – Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 4.maddesi b bendine göre belirtilen sürelerin dışındadır.
Yabancı Dil Yeterlik Sınavı ve Seviye Tespit Sınavı
MADDE 8 – Yabancı dil yeterlik sınavı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde tamamen veya kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapılan bir programa ilk kez kayıt yaptıran, daha önceki yıllarda hazırlık programına devam edip başarısız olan, üniversite içi veya dışından hazırlık programı uygulanan bölümlere yatay geçiş veya dikey geçiş yapan öğrenciler için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik takviminde ilan edilen tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda farklı programlar için farklı yeterlik ve seviye tespit sınavları uygulayabilir.
(1) Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 60 puandır. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda programlar için farklı bir Yeterlik Sınavı başarı notu belirleyebilir.
(2) Yeterlik sınavında başarılı olan veya bu sınavdan Muafiyet bölümünde belirtilen şartlara göre muaf tutulan öğrenciler kaydoldukları esas programlarda eğitime başlama hakkı elde eder.
(3) Herhangi bir nedenle yeterlilik sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
(4) Ek kontenjan ve Dikey Geçiş Sınavı ile kayıtlanan ve Yabancı Uyruklu olarak yerleşen öğrencilerin Yabancı Dil Yeterlik Sınavı kayıt tarihlerinin bitiminden sonra Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından belirlenen bir tarihte yapılır.
MADDE 9 - Seviye tespit sınavı; zorunlu hazırlık programına kayıt olan ve yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenciler ile isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programına kayıt yaptıran öğrencilerin yabancı dil seviyelerini ölçmek için derslerin başladığı ilk hafta yapılır. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. Öğrenciler bu sınavdaki başarı düzeylerine göre Avrupa Ortak Dil Çerçevesi esas alınarak oluşturulan seviye sınıflarına yerleştirilir.
(1) Gruplar belirlenirken, üniversitemizin ders açmak için uyguladığı ilkeler dikkate alınır. İlk iki hafta sonunda kendi içerisindeki gruplar arasında transfer yapılabilir. Bu transferde grup değiştirmeyen, ancak bulunduğu grubun düzeyinin altında veya üstünde kalan öğrencilerin sınıf danışmanı veya sınıftan sorumlu öğretim elemanının yazılı önerisi üzerine birinci ara sınavından sonra gerekli görüldüğü takdirde Yönetim Kurulu kararıyla grubu değiştirilebilir.
(2) Herhangi bir sebeple Seviye Tespit Sınavına girmeyen öğrenciler hazırlık programına en düşük seviyeden başlar.
Muafiyet
MADDE 10 - Zorunlu yabancı dil hazırlık programından muaf sayılmak için aşağıda sayılan şartlardan en az birini yerine getirmiş olmak gerekir:
(1) Son üç yıl içinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi veya başka bir üniversitenin yabancı dil hazırlık programına iki yarıyıl devam ederek programı başarıyla tamamlamış olduğunu belgeleyenler(yaz okulunda devam edilen hazırlık programları hariç),
(2) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi veya hazırlık eğitimi veren diğer üniversitelerin yapmış oldukları yeterlik sınavından son üç yıl içinde 60 ve üzeri not almış olduğunu belgeleyenler,
(3) Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen; ulusal ve/veya uluslararası yabancı dil sınavlarından ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan güncel eşdeğerlik tablosuna göre YDS sınavında 60 puana karşılık gelen (eşdeğer) puanları aldıklarını belgeleyenler,
(4) En az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamladıklarını belgeleyenler,
bu belgelerini söz konusu sınavlardan bir hafta önce Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü’ne sunarlar. Yüksekokul Yönetim Kurulu, hazırlık programlarının ve sınavların eş değerliğini inceleyerek muafiyet konusunda nihai kararı verir.
(5) Üçüncü fıkrada eş değerliği belirtilmeyen yabancı dil sınav puanları için Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen eş değerlik tablosu esas alınır.
MADDE 11 – Madde 10’da belirtilen koşulları sağlayamayan ve yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler bölümleri gereği zorunlu olan yabancı dil hazırlık programı devam ederler.
MADDE 12 – Hazırlık programından muaf olan veya yeterlik sınavını geçmesine rağmen yine de hazırlık programına devam etmek isteyen öğrenciler, söz konusu yarıyılda derslerin başladığı tarihten itibaren bir hafta içinde dilekçe ile Yüksekokul Müdürlüğüne başvuruda bulunarak Yüksekokul Yönetim Kurulunca uygun bulunduğu takdirde hazırlık eğitimine devam edebilirler. Ancak bu durumdaki öğrenciler muafiyet haklarını kaybederler ve hazırlık programına devam eden diğer öğrencilerle aynı yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar.
MADDE 13 - İsteğe bağlı hazırlık okumak isteyip de kayıt yaptırdıktan sonra hazırlık eğitimi almaktan vazgeçenlerin, en geç söz konusu yarıyılda derslerin başlamasından itibaren bir hafta içinde dilekçeyle başvurması halinde ve Yüksekokul Yönetim Kurulunca uygun görüldüğü takdirde, öğrencinin hazırlık programından kaydı silinir ve kayıtlı olduğu programa devam eder. Bu süreçte yaşanabilecek kayıt, ders seçme ve benzeri işlemlerdeki aksaklıklardan doğacak mağduriyet öğrencinin kendi sorumluluğundadır.
Devam zorunluluğu
MADDE 14 - (1) Derslere devam, öğretim elemanları tarafından her ders saati yapılan yoklamalarla kontrol edilir ve her ay ilgili birime kayıtlara geçmesi için teslim edilir.
(2) Hazırlık programında öğrenciler yarıyıl eğitimi süresince derslerin %85 ine devam etmek zorundadırlar. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen öğrenciler hazırlık programını başaramamış sayılır.
(3) Birinci yarıyıl sonunda devamsızlıktan kalan öğrenciler, ikinci yarıyılda hazırlık programına devam edemez.
(4) Bölümleri gereği Hazırlık Programı zorunlu olan bölüm öğrencilerinin devamsızlığı toplam yarıyıl ders saatinin %15 ini geçtiği takdirde, bu öğrenciler devamsızlıktan kalmış sayılır ve yarıyıl sonlarındaki yabancı dil yeterlik sınavlarına kabul edilmez. Bu öğrenciler takip eden akademik yılın başında yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavına girebilir. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler 3. yarıyılda da derslere devam etmek zorundadır. Üçüncü yarıyıl sonunda not başarısı ve devam koşulu şartlarını sağladıkları takdirde yabancı dil yeterlik sınavına girebilirler; başarısız olurlarsa derslere devam ederler ve 4. Yarıyıl sonundaki yeterlik sınavına girerler.
(5) İsteğe Bağlı Hazırlık Programı öğrencileri için birinci, ikinci ve üçüncü fıkralar geçerlidir. Devam şartını sağlamadıklarında takip eden yarıyılda kayıtlı oldukları bölüme devam ederler.
(6) Ek kontenjan ve Dikey Geçiş Sınavı ile kayıtlanan ve Yabancı Uyruklu olarak yerleşen öğrencilerin devamsızlıkları kayıt tarihlerinden itibaren ikinci fıkra uyarınca değerlendirilir.
Dönem içi sınavlar
MADDE 15 – (1) Hazırlık programı boyunca her yarıyılda iki ara sınav, öğrencilerin bilgi ve gelişme düzeylerini belirlemek için ara sınavlara ek olarak kısa süreli bilgi yoklama sınavları (quiz) yapılır. Bütünleme sınavı yapılmaz.
(2) Sınavlar sadece yazılı, sadece sözlü veya yazılı ve sözlü olarak yapılabilir.
Mazeret Sınavı
MADDE 16 - Herhangi bir ara sınava katıl(a)mayan ve mazeretleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı açılır. Kısa süreli bilgi yoklama sınavları (quiz) için mazeret sınavı yapılmaz.
Başarının belirlenmesi
MADDE 17 – (1) Başarı notu öğrencinin hazırlık programını başarı ile tamamlayıp tamamlamadığının tespitinde esas alınacak nottur. Hazırlık programı süresince her türlü ölçme faaliyeti 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Buna göre, bir öğrencinin güz ve bahar yarıyılı için yarıyıl sonu değerlendirme notu, o yarıyıl içinde verilen bilgi yoklama sınavlarının ortalamasının % 30'u, ara sınavların ortalamasının % 50'si, sınıf içi başarı notu % 20'si toplanarak hesaplanır. Sınıf içi başarı notu, o sınıfa giren öğretim elemanlarının her ay sonunda öğrencinin derslere devamını, derslerdeki etkinliğini, ödev ve projelerdeki başarılarını dikkate alarak verdikleri notlardır. Hazırlık programındaki başarı notu yeterlik sınavına girebilmek için bir önkoşuldur. Öğrencinin yeterlik sınavına girebilmesi için başarı notu ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.
(2) Bir öğrencinin yılsonu başarı notu ortalaması 100 üzerinden 80 ve üzeri ise yeterlik sınavına girmeden hazırlık programından başarılı olmuş sayılır.
(3) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde yer alan bağıl değerlendirme tablosuna göre; Yeterlik sınavından alınan 60 ve üzeri notlar YE (Yeterli), 60 altı notlar YS (Yetersiz) olarak ifade edilir.
Başarı ve başarısızlık durumu
MADDE 18– Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından her akademik yılın başında ve her yarıyıl sonunda olmak üzere yılda üç kez Yabancı Dil Yeterlik Sınavı yapılır. Devam şartını yerine getiren ve yılsonu not ortalaması 60 ve üstü puan olan öğrenciler yılsonu yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. İlk yarıyıl sonunda Yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenciler ise yine aynı şartları taşıdıkları takdirde dilekçe ile başvurarak sınava girebilirler. Yeterlik sınavından 60 ve üstü puan alan öğrenciler Hazırlık programını başarıyla bitirerek kaydoldukları bölümlerde öğrenimlerine başlar.
MADDE 19 - Hazırlık Programı yılsonu not ortalaması 59 puan ve altı öğrenciler yılsonu yeterlik sınavına giremezler. Bu öğrenciler ve yılsonu yeterlik sınavından 60 ve üstü puan alamayan;
(1) En az %30 yabancı dille öğretim yapan programlar ile tamamen yabancı dille öğretim yapan programlardaki öğrenciler bir sonraki yeterlik sınavına katılır ve/veya hazırlık programını tekrarlar. En az % 30 yabancı dille öğretim yapan program öğrencileri ile tamamen yabancı dille öğretim yapan program öğrencileri yeterlik sınavında başarılı olmadan ya da bu yönergenin 10.maddesinde yer alan muafiyet koşullarını sağlamadan ilgili programa başlayamaz.
(2) En az %30 yabancı dille öğretim yapan program ile tamamen yabancı dille öğretim yapan programdaki öğrenciler, hazırlık programına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde, talebi üzerine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, başka bir üniversitede ya da kaydının bulunduğu, Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde yakın programlardan birine yerleştirilir. Yabancı dil Hazırlık Programının destek sınıfına (üçüncü ve dördüncü yarıyıl eğitimine) devam etmeyi tercih edip bu eğitimin sonunda da başarısız olan öğrenciler de, eğer mevcut ise, öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa yerleştirilmek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine başvurabilirler. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir. Zorunlu Hazırlık sınıfında iki yıl üst üste not ortalamasından başarısız olan veya devamsızlıktan kalan öğrenciler bölümlerine geçebilmek için 5. yarıyılda derslere devam etmezler ancak yabancı dil yeterlik sınavını başarıncaya kadar Yüksekokul tarafından düzenlenen yabancı dil yeterlik sınavlarına girerler veya diğer eşdeğer sınavlardan geçer not aldıklarını belgeleyebilirler.
(3) Öğretim dili Türkçe olan ve İsteğe Bağlı Hazırlık Programına devam eden, programında kısmen veya tamamen yabancı dille okutulan seçmeli derslere yer verilen fakülte, enstitü veya yüksekokul öğrencileri; hazırlık programında, ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olmasalar bile, ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara devam edebilir. Ancak bu öğrenciler, kısmen veya tamamen yabancı dille okutulanların dışında, sadece Türkçe olarak verilen seçmeli dersleri alabilir.
Kayıt dondurma
MADDE 20 – (1) Hazırlık eğitimi sırasında yıl tekrarını gerektirecek kayıt dondurma talepleri öğrencilerin bölümlerinin bağlı bulunduğu fakülte ve yüksekokullar tarafından yürütülür. Hazırlık eğitiminde kayıt dondurma iki yarıyıl için yapılır. Bu durumdaki öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler. Kayıt dondurma süresi bittikten sonra hazırlık programına devam ederler.
(2) Akademik yılın başında kayıt donduran öğrenci, gerekli not ortalamaları ve devam koşulunu sağlamadığından 18. madde gereği yarıyıl sonu ve yılsonu yeterlik sınavlarına giremez. Bu durumdaki öğrenciler gelecek akademik yılın başında yapılacak olan yeterlik sınavına girebilirler.
3.BÖLÜM
Ortak Zorunlu Yabancı Dil Derslerine İlişkin Esaslar
Zorunlu Yabancı Dil dersleri
MADDE 21 - Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince, birinci ve ikinci yarıyılda almak zorunda oldukları yabancı dil dersleridir.
Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı
MADDE 22 - Her yıl güz yarıyılının ilk haftasında, akademik takvimde belirlenen tarihte Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı yapılır. Bu sınavın kapsamı güz ve bahar yarıyılında okutulan ortak zorunlu yabancı dil derslerinin müfredatıyla paralellik gösterir.
Muafiyet
MADDE 23 - Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na girmeyen veya bu sınavda başarılı olamayan öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil dersleri okutulur. Bu dersler ön lisans ve lisans programlarında toplam 60 saatten az olmamak üzere, en az iki yarıyıl olarak programlanır. Birinci sınıfa kaydolan öğrenciler, zorunlu yabancı dil derslerinden aşağıda belirtilen şekillerde muaf olabilirler:
(1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’ndan 60 (CC) ve üzeri not almış olmak.
(2) Bu yönergenin 10.maddesindeki muafiyet şartlarına sahip olmak. İngilizce Yeterlik sınavından alınan 60 (CC) ve üzeri puanlar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde yer alan bağıl değerlendirme tablosuna göre ders başarı notuna dönüştürülür. Ancak notunu yükseltmek isteyen öğrenciler Zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına girebilirler. Bu sınavda alınan 60 puanın altındaki notlar muafiyet için kullanılamaz.
Başarı Notu | Harf karşılığı | Katsayı Karşılığı |
90 – 100 | AA | 4.00 |
85 – 89 | BA | 3.50 |
80-84 | BB | 3.00 |
70-79 | CB | 2.50 |
60-69 | CC | 2.00 |
55-59 | DC | 1.50 |
50-54 | DD | 1.00 |
40-49 | FD | 0.50 |
0-39 | FF | 0.00 |
Yeterli | YE | - |
Yetersiz | YS | - |
Devamsız | DS | 0.00 (Kredili Dersler için) |
(3) Her öğretim yılı başında yapılan Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı, güz ve bahar dönemi olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşur. Bu sınavdan alınan güz ve bahar dönemine ait notlar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ders Geçme ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilir. Geçer Notun (CC) altında not alan öğrenciler derslere devam etmekle yükümlüdürler. Muafiyet Sınavından başarılı oldukları halde derse kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, söz konusu yarıyılda derslerin başladığı tarihten itibaren bir hafta içinde bağlı bulundukları Anabilim Dalı Başkanlıkları aracılığı ile başvuruda bulunabilirler. Bu durumda daha önce Yabancı Dil Muafiyet Sınavından alınan not iptal edilir ve dönem sonunda alınan not geçerli olur. Derse bir kez kayıt yaptıran öğrenciler Yabancı Dil Muafiyet Sınavına giremezler.
(4) Herhangi bir nedenle Muafiyet Sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
MADDE 24 – Zorunlu Yabancı dil derslerinden muaf olan öğrenciler, eğitim-öğretim programındaki Mesleki Yabancı Dil derslerinden muaf olamazlar.
Devam zorunluluğu
MADDE 25 - Ortak zorunlu yabancı dil dersleri için devam zorunluluğu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.
Dönem içi sınavlar
MADDE 26 - Ortak zorunlu yabancı dil derslerinin değerlendirmesi, her yarıyıl en az 1 ara sınav ve 1 final sınavı ile yerine getirilir.
Mazeret Sınavı
MADDE 27 - Haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla ara sınava katılmayan öğrenciler sınavı takip eden bir hafta içinde bağlı oldukları fakülte/yüksekokula mazeretlerini belgelendirmek suretiyle başvuru yaparlar. Sınavdan sonraki bir hafta içerisinde durumunu belgeleyen öğrencilerin mazeretlerinin ilgili yönetim kurullarınca kabul edilmesi halinde, öğrencinin katılmadığı ara sınavlar o yarıyıl içinde öğretim elemanının belirlediği tarihte yazılı olarak yapılır. Mazeret sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyen öğrencilere, tekrar mazeret sınavı açılmaz.
Başarının belirlenmesi
MADDE 28 - Ortak zorunlu yabancı dil dersleri başarı durumu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.
4. BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 29 – (1) Bu yönergede yer almayan hususlar hakkında “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapan Yükseköğretim Kurumları Hakkında Yönetmelik” ve “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönerge
MADDE 30 – (1) 28/9/2004 tarihli ve 25597 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi Yönergesi ile 28.09.2008 tarihli ve 27011 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi Yönergesinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik bu yönergenin yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 31 – (1) Bu Yönerge 2013-2014 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 32 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.