2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA
SURİYE, MISIR, YEMEN, LİBYA VE RUSYA ÜNİVERSİTELERİNDEN
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİNE
YATAY GEÇİŞ
Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 21 Eylül 2013 tarih ve 28772 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup, söz konusu Yönetmeliğin Ek Madde 2’si uyarınca hazırlanması gereken Usul ve Esasların belirlenmesi konusu 18/06/2014 tarih ve 09/07/2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararlar uyarınca;
BAŞVURU KOŞULLARI
1- Rusya Federasyonu, Libya ve Yemen bünyesindeki ülkelerde yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olarak öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı öğrenciler, Suriye Mısır'da öğrenim gören Türk vatandaşı, bu ülkelerin vatandaşı ile bu ülkelerdeki yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir.
2- Ayrılacağı kurumdaki bütün dersleri almış ve başarmış olması.
3- Disiplin Cezası almamış olması.
4- Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 60 veya eşdeğeri, 4 tam not üzerinden 2.00 olması gereklidir.
5- Öğrencinin öğrenim gördüğü Üniversitenin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca tanınıyor olması.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
· İlgili Birime hitaben yazılmış yatay geçiş başvurusu yapmak istediğine dair dilekçe.
· PASAPORTUN kimlik bilgilerini ve geçerlilik süresini gösteren sayfalarının ve Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği (ya da geçerli pasaportu bulunmayan Suriye uyruklu adaylardan Suriye'de yaşanmakta olan olaylar nedeniyle Ülkemize gelip barınma merkezlerinde kalan Suriyelilere verilen TANITMA KARTI)
· Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisi.
· Suriye, Mısır, Yemen, Libya, Rusya Fedarasyonu Üniversitelerinde öğrenim gördüğüne dair yeni tarihli öğrenci belgesi ile Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği.
· Ara ve son sınıflar için adayın öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunda izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren Transkript ile Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği.
· Hazırlık sınıfı okuyanlar için Hazırlık Okuduklarına Dair Yazı ya da Belge.
· Adayın öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumundan aldığı onaylı ders içerikleri ile Türkçe tercümesinin noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı örneği.
· Üniversitemizin yabancı dil hazırlık öngören programlarına başvuracak adayların, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünün yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmaları.
· Öğrencinin öğrenim gördüğü Üniversitenin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca tanındığına dair denklik belgesi.
· Yurt dışında öğrenime başlayan öğrencilerden, Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş başvurularında ÖSYS sonucu veya aşağıda belirtilen muadil sayılan belgeler aranacaktır. Bu adayların yurt dışında öğrenime başladıkları yılda ÖSYS’ye girmiş olmaları, ön lisans programları için YGS’de ilgili puan türünde 140 veya daha fazla, lisans programları için LYS’de ilgili puan türünde 180 veya daha fazla puan almaları şartı aranacaktır.
· SAT 1 (Minimum 1000 puan)
· ACT (Minimum 21 Puan)
· Abitur
· Fransız Bakolaryası
· GCE A Leevel Sertifikası (Minumum 2 ders)
· Uluslar arası Bakolarya (International Baccalaureat IB)
· Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis)
· İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita)Yerleştirme Sonuç Belgesi
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. Lise Diplomasının aslı ile noter ya da Türk Dış Temsilciliklerinden onaylı Türkçe tercümesi.
2. Lise Diplomasının, TC Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlükleri ya da Türk Dış Temsilciliklerinden alınmış Denklik Belgesinin aslı.
3. İki adet 4,5 x 6,0 cm ebadında fotoğraf (son altı ay içinde, ön cepheden, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır.)
4. İkamet Adresi Beyanı
5. Varsa Türkçe yeterlilik belgesi - Yoksa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yapacağı Yeterlik Sınavından başarılı olması.
ÖNEMLİ NOT : Yatay geçiş için istenen belgelere sahip olmayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci olarak ders alabilmelerine, belgelerini sağlayanların yatay geçiş yapabilmelerine.
BAŞVURUNUN YAPILACAĞI YER
Başvurular, ilgili Fakülte Dekanlıklarına, Enstitü / Yüksekokul / Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerine şahsen yapılacaktır.
BAŞVURU TARİHLERİ VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ
|
Başlama Tarihi |
Bitiş Tarihi |
Başvuru Tarihleri |
15 Ağustos 2016 |
26 Ağustos 2016 |
Sonuçların İlanı |
05 Eylül 2016 |
05 Eylül 2016 |
Kesin Kayıtlar |
19 Eylül 2016 |
21 Eylül 2016 |
Yedek Kayıtlar |
22 Eylül 2016 |
23 Eylül 2016 |