Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

2015-2016 Uluslararası Öğrenci Seçme, Kayıt, Kabul ve Yerleştirme Kılavuzu

2015-2016 Uluslararası Öğrenci Seçme, Kayıt, Kabul ve Yerleştirme Kılavuzu

Uluslararası Öğrencilerin Dikkatine!

Uluslararası öğrencilerin seçme, kayıt, kabul, yerleştirme ve diğer tüm işlemlerinde daha hızlı çözüm üretebilmek  için uluslararasi@comu.edu.tr mail adresi kullanıma açılmıştır.


ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 2015-2016 AKADEMİK YILI 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SEÇME, KAYIT, KABUL VE YERLEŞTİRME KILAVUZU 

 1. GENEL ŞARTLAR

Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında Alınan Karar Uyarınca; 

Bu kontenjanlara başvuracak öğrencilerin; 

Adayların lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumunda bulunmaları koşuluyla;

*A)  Başvuruları kabul edilecek adaylar

a) Yabancı uyruklu olanlar,

b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde ''(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.'' hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu'nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.) 

c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular,

*d)  1- 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine''

       2- 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,

e) T.C.  uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğreniminin tamamını  KKTC  hariç yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil) ,

f) KKTC  uyruklu olup KKTC'de ikamet eden ve KKTC'de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar yurtdışından öğrenci olarak kabul edilmek üzere başvurabilirler.

*B)   Başvuruları kabul edilmeyecek adaylar

a) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye'de veya  KKTC' de tamamlayanların,

b) KKTC  uyruklu olanların (ortaöğreniminin  (lise)  tamamını KKTC  liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

c)  (*A) kısım b  bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların,  (*A  maddesinin *d  numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)  )

d)  Uyruğundan  birisi KKTC  olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC  liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç)

e) Türkiye'deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye'de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya (*A) kısım  (b)  bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, 

f)  Önceki yıllarda katıldıkları ÖSYM veya diğer üniversiteler tarafından yapılan sınavlarda sahtekârlık yaptıkları saptananların,

g)  Fikir ve eylemleriyle T.C. aleyhine faaliyette bulunmuş veya T.C. vatandaşlığından bir yaptırım olarak çıkarılmış bulunan kişilerin yurtdışından öğrenci kontenjanlarına başvurusu kabul edilmez.

 

2. BAŞVURU 

I. Başvurular 15.06.2015 – 21.06.2015 tarihleri arasında online olarak alınacaktır. 21.06.2015 tarihi saat 23.59 da online başvurular ve başvuru ücreti yatırma işlemleri tamamlanarak sistem kapatılacaktır. Belirtilen süreler dışında gelen başvurular değerlendirilmeye alınmaz. Üniversitemiz, Başvuru belgelerinde herhangi bir eksik yada yanlış beyanda bulunulan başvurular ve yerleştirme işlemleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi gereğince başvurular ve yerleştirme işlemleri geçersiz sayılacaktır. 

II. Başvuru ücreti 150 TL' dır. 

NOT:

- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucuyla başvuru yapan adaylardan başvuru ücreti alınmayacaktır.

- ÇOMÜYÖS'e girmiş olmasına rağmen farklı bir puanla tercih yapmak isteyen adaylardan 150 TL başvuru ücreti alınacaktır. Dekontun başvuru sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

III. Başvuru Ücreti T.C Ziraat Bankası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Şubesi (Şube Kodu: 2294) 17000-5016 no' lu hesaba yatırılacaktır. IBAN NO: TR070001002294000170005016 

IV. Adayların toplam 10 (on) tercih yapma hakkı vardır. 

 

Başvuru Adresi: 

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı 

Terzioğlu Kampüsü 

ÇANAKKALE – TÜRKİYE 

TEL: +90 286 218 00 18 dahili 1182-2983-2795

e-mail : uluslararasi@comu.edu.tr

 

2.1. Başvuru İçin Gerekli Belgeler: 

a) Online Uluslararası Öğrenci başvuru formu.

b) Lise Diploması ve Lise diplomasının Türkçeye çevrilmiş hali.

c) Transkript (Not Durum Belgesi ) : Tercih yapacak adayların: 

 

    - Ortaöğretimden aldıkları derslerin ve notlarını gösterir transkriplerinin noter onaylı Türkçeye çevirisi gerekmektedir,

     - Ortaöğretim not ortalamasını mezun oldukları okullara 100'lük sisteme çevirisini yaptırmalıdırlar, 

     - Ortaöğretimini Yurtdışında bitiren adayların Ülkelerinin 100'lük üzerinden dönüşüm tablosu gerekmektedir.

d) YÖS Sınav sonuç belgesi.

e) Pasaportun Türkçeye çevrilmiş hali.

f ) Başvuru ücretine ait banka dekontu.

g) 1 adet vesikalık fotoğraf 

.  Tercihler online olarak yapılır. Başvuruda istenen evraklar sisteme taratılıp kaydedilir. Bu evraklar orjinali kesin kayıtta teslim edilir. Lise son sınıfta olan adaylar sadece YÖS sınav sonucu ile başvuru yapabilirler. Kesin Kayıt hakkı kazandıkları takdirde kayıt aşamasında diploma ibraz etmek zorundadırlar.


.  
Üniversitemizin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanına yerleştirmede YÖS sınav sonuç belgesi veya lise not ortalaması aranır.   YÖS sınav sonuç belgesinin ve lise not ortalamasının geçerlilik süresi iki yıldır. Başvuru yapacak adaylar tercihlerini ya YÖS sınav sonucu ile ya da not ortalaması ile yapmalıdır. Aynı anda hem YÖS hem de not ortalaması ile başvuru yapılamaz. 


.  Adayın yerleştirilmesinde adayın yerleştirme puanı ve tercih sıraları esastır. Aldığı puana göre herhangi bir bölüme asıl listeden kayıt hakkı kazanan aday tercihleri arasında bulunsa dahi bir başka bölüme asıl ya da yedek listesinde yer alamaz.


.  Başvurdukları bölümün kontenjanı içinde yer almak suretiyle kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan asıl aday kazanmış olduğu bölüme belirtilen tarihlerde kesin kayıt yaptırır. Süresi içerisinde kesin kayıt yaptırmayan aday, kesin kayıt hakkını kaybeder.


.  Başvuru belgelerinde herhangi bir eksik, yanlış beyanda bulunan ya da imzaları eksik adayların başvuruları / yerleştirme işlemleri geçersiz sayılır. 


.  Yedek Listede; belirlenen eğer mevcut ise asil aday listesi kadar da yedek aday belirlenir. 


.  Asıl adaylardan kayıt yaptırmayanların yerine yedek listeden öğrenci kaydı yapılır.

 

Kabul Edilen Sınav Türleri (Tablo 1)

 

1- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi YÖS Sınavı

100 üzerinden 40 ve üzeri puan 

almış olmak

2- Diğer Üniversitelerin YÖS Sınavı

100 üzerinden 40 ve üzeri puan 

almış olmak

3- YÖS Belgesi Bulunmayanların Orta Öğretim (Lise) Mezuniyet Başarı Not Ortalaması 

50/100 (En son 2 yıl içerisinde mezun olunması gerekmektedir. 

(Not ortalamasına göre başvuru yapacak öğrencilerin ülkelerinin 100'lük üzerinden dönüşüm tablosu gerekmektedir.)


Önemli Not : Üniversitemiz, Başvuru belgelerinde herhangi bir eksik yada yanlış beyanda bulunulan adayların başvuru ve yerleştirme işlemleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi gereğince başvurular ve yerleştirme işlemleri geçersiz sayılacaktır.

 

2.2. Belgelerin Özellikleri ve Geçerlilik Süresi: 

 a) YÖS Sınav Sonuç Belgelerine sahip adayların başvurusu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından değerlendirilir. 

b) YÖS sınav sonuç belgesinin ve lise not ortalamasının geçerlilik süresi iki yıldır. Başvuran adayların 100 üzerinden en az 40 (kırk) puan almış olması gerekmektedir. 

c) Not ortalamasının ise 100 üzerinden en az 50 (elli) olması ve en son 2 yıl içinde mezun olunması gerekmektedir. 

 

3. BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yapılır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kontenjanları doldurup doldurmamakta serbesttir. Başvuru koşullarını sağlamış olmak yerleştirme için kabul edilmeyi gerektirmez. Adaylar kontenjan dahilinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yerleştirilir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin ve diğer üniversitelerin yaptığı Yabancı Öğrenci Sınav (YÖS) sonuçları değerlendirmede önceliklidir. Değerlendirme sonucunda asil ve yedek listeler oluşur. Değerlendirmede eşitlik olması halinde adayların diploma notu dikkate alınır. Kesinleşen asil ve yedek listeleri Rektörlükçe ilan edilir. 

 

.  Türkçe Dili Düzeyi 

Bu nedenle kayıt sırasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından kabul edilen geçerli bir Yabancı Dil-Türkçe Yeterlik Belgesi sunamayan öğrenciler Üniversitemiz Türkçe Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bir (1) yıl Türkçe hazırlık derslerine devam edeceklerdir. Türkçe Yeterlik Belgesi sunamayan öğrenciler bir (1) yıl Türkçe Eğitimi almak zorundadır. Kayıt sırasında, geçerli bir Yabancı Dil-Türkçe Yeterlik Belgesi sunan öğrenciler ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Uygulama ve Araştırma Merkezinin açtığı Türkçe Yeterlilik Sınavı'nda başarılı olanlar ise kabul edildikleri Lisans programına doğrudan başlayabileceklerdir. Eğitim - Öğretim Dili Üniversitemizde eğitim-öğretim dili Türkçe'dir. Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bölümlere başvuran öğrenciler Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlik Sınavına girer. Sınavı geçemeyen öğrenciler hazırlık sınıfında eğitim görür, başarılı olduğu takdirde birinci sınıfa kaydı yapılır.

 

Özel Yetenekle Öğrenci Alan Programlar 

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan eğitim birimlerimize yapılan başvuruların değerlendirilmesi özel yetenek sınavı yönergelerindeki ölçütlere göre yapılır. Özel Yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarının başvuru tarihi ve şartlarını ilgili birimin web sitesinden öğrenebilirsiniz. 

 

 

 Özel yetenekle öğrenci alan birimlerin web adresleri: Birim Adı

 Web Adresi

Telefon Numarası  

 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

 http://besyo.comu.edu.tr

 (+90 286) 218 22 97 

 Eğitim Fakültesi

 http://egitim.comu.edu.tr

 (+90 286) 217 13 03 – 217 47 63 

 Güzel Sanatlar Fakültesi

 http://gsf.comu.edu.tr

 (+90 286) 218 05 35

  

4. SONUÇLARIN İLANI

Başvuru sonuçları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinde (http://ogrenciisleri.comu.edu.tr/) duyurulur. Kabul edilen adaylar için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından bir kabul mektubu hazırlanır. İsteğe bağlı olarak vize işlemleri için faks yoluyla da adaylara kabul mektubu gönderilir.  

 

5. KESİN KAYIT 

Yerleştirme sonucu kesin kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılacaktır. 


Önemli Notlar : 

- Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. 

- Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. 

- Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz. 


5.1. Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler 

* Lise Diplomasının aslı ve lise diplomasının Türk Liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren, ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğundan ya da Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınacak ''Denklik belgesi'',


*
 Sınav sonuç belgesi, (İlgili Üniversiteden onaylı mühürlü)


* Transkript (Not Durum Belgesi ) : Adayların, lisede aldıkları dersleri ve notlarını gösterir ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış transkriptlerini kapalı zarf içinde sunmaları gerekmektedir. (Lise not ortalamasını mezun oldukları okullara 100'lük sisteme çevirisini yaptırmalıdırlar ve Ortaöğretimini Yurtdışında bitiren adayların Ülkelerinin 100'lük üzerinden dönüşüm tablosu gerekmektedir) 


*
 Pasaportun aslı ve Türkçeye çevrili noterden onaylı fotokopisi. 


*
 Katkı Payı /Öğrenim Ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren banka dekontu. 


   -
 Rektörlük Yabancı Uyruklu Harç Hesap No: 2294 17000-5006 (IBAN:TR830001002294000170005006) 


 *
 Uluslararası geçerliği olan Türkçe Yeterlik belgesinin ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan onaylanmış aslı, 


*
 Yabancı Uyruklu Kimlik Numarası, 


*
 Son altı ay içinde, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 4 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf, 


* Gelen öğrencinin maddi imkanlarının ülkemizde yükseköğrenimlerini sürdürmeye imkan sağlanmasını temin etmek amacıyla geçimini sağlayabilecek düzeyde gelire sahip olduğunu gösterir belge,


 *
 Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun Balıkçılık Teknolojisi Programına Kayıt yaptıracak öğrencilerin bu bölümlerdeki derslere devam etmesine engel olacak bir durumu olmadığına dair Sağlık Kurulu Raporu (Tam Teşekküllü Devlet Hastaneleri ile Tıp Fakültesi Hastanelerinden alınacaktır).

 

 5.2. Kayıt-Kabul Takvimi  

2015-2016 Akademik Yılı Uluslararası Öğrenci online Kayıt-Kabul Takvimi Başvuru Tarihleri 

 15.06.2015 – 21.06.2015

 Özel Yetenek Sınav Tarihleri

Özel yetenekle sınavı ile öğrenci alan birimin web sitesine bakınız. (Birimlerin web adresleri 3. Madde belirtilmiştir.)

 Değerlendirme Sonuçlarının İlanı

 10.07.2015

 Kesin Kayıtlar

 22.07.2015 – 24.07.2015

 Yedek Adayların İlanı

 10.07.2015

 Yedek Adayların Kesin Kaydı

 12.08.2015 – 14.08.2015

Çanakkale Valiliği Emniyet Müdürlüğü'nden gelen 21.05.2015 tarihli ve  46063102-52065-(41112)-761-4247 sayılı yazı için   tıklayınız...